dns مخفف عبارت “Domain Name System” می باشد که در فارسی آن را سیستم نام دامنه ترجمه کرده اند.از دیگر ترجمه هایی که در زبان فارسی آمده می توان به “سامانه نام دامنه” و “سرویس نام دامنه” نیز اشاره کرد.
dns به کاربران این امکان را می دهد که به جای استفاده از آدرس های IP با استفاده از نام دامنه به وب سایت های مورد نظر خود وارد شوند.در واقع سیستم نام دامنه (DNS) دفترچه تلفن اینترنت می باشد. انسان ها از طریق نام های دامنه مانند “google.com” یا “yahoo.com” وارد وب سایت ها می شوند.از طرفی مرورگرهای وب از طریق آدرس های پروتکل اینترنت (IP) با دنیای وب تعامل دارند. DNS نام دامنه را به آدرس IP ترجمه می کند تا مرورگرها بتوانند منابع اینترنتی را بارگیری کنند.
سیستم نام دامنه (DNS) یکی از پایههای اینترنت است، با این حال اکثر افراد خارج از شبکه احتمالاً متوجه نمیشوند که هر روز از آن برای انجام کارهای خود، بررسی ایمیلهای خود یا گذراندن وقت در تلفنهای هوشمند خود استفاده میکنند.
در ابتدایی ترین حالت، DNS فهرستی از نام هایی است که با اعداد مطابقت دارند. اعداد در این مورد آدرس های IP هستند که رایانه ها از آنها برای برقراری ارتباط با یکدیگر استفاده می کنند. اکثر متخصصین برای توضیح DNS از تشبیه دفترچه تلفن استفاده می کنند.
به DNS مانند لیست مخاطبین تلفن همراه خود فکر نگاه کنید، که نام افراد را با شماره تلفن آنها مطابقت می دهد.dns نیز همین گونه عمل می کند.در واقع وقتی شما آدرس www.google.com را درون مرورگر وارد می کنید، این نام دامنه به آدرس آی پی ۱۴۲٫۲۵۱٫۳۳٫۶۸ تبدیل می شود.درواقع ۱۴۲٫۲۵۱٫۳۳٫۶۸ آدرس ip منحصر به فرد گوگل است.
در واقع دی ان اس نام های دامنه را که برای دستگاه های کامپیوتری نامفهوم و غیر قابل فهم هستند را به آدرس های ip تبدیل می کند. برای نمونه می توانید به جای وارد کردن نام دامنه google.com از طری آدرس آی پی آن (۱۴۲٫۲۵۱٫۳۳٫۶۸) وارد سایت گوگل شوید.
سرور دی ان اس یک پایگاه داده بزرگ می باشد که در آن آدرس های دامنه و آی پی های آن ها ذخیره شده اند.در بسیاری از مراجع به DNS Server، سرور دیاناس، Name Server و Domain Name System/Server نیز گفته میشود.
هر دامنه می تواند با بیش از یک آدرس IP مطابقت داشته باشد. در واقع، برخی از سایت ها دارای یک یا چند آدرس IP هستند که با یک نام دامنه منطبق است. برای مثال، سروری که رایانه شما برای www.google.com به آن دسترسی پیدا می کند، احتمالاً با سروری که شخصی در کشور دیگری با تایپ نام سایت مشابه در مرورگر خود به آن دسترسی پیدا می کند، متفاوت است.
حرف آخر
در این مقاله با مفهوم دی ان اس آشنا شدیم و آن را مورد بررسی قرار دادیم.هدف ما در این قسمت از سری مقاله های وب زیک، معرفی و تعریف ساده ای از dns بود.در صورت وجود سوال و یا ابهامی در این زمنیه می توانید آن را در قسمت نظرات همین مقاله بیان کنید.